Lajitovereitaan vähemmän tunnettu jääpallo

Marginaalilajina ja vähemmän tunnustusta mediassa saavalla jääpallolla on pitkät perinteet. Suomessa ensimmäinen jääpallo-ottelu on käyty jo vuonna 1908, joten sen juuret juontavat yli sadan vuoden taakse. Jääpallossa on yhteneviä piirteitä maahockeyn ja jalkapallon kanssa ja peli käydään jalkapallokentän kokoisella alueella. Miksi jääpalloa ei noteerata mediassa läheskään samanlaisella mittapuulla, kuin useita muita joukkuelajeja ja miltä näyttää lajin tulevaisuus?

Jääpallon pitkä historia

Jääpallo on lajina erittäin vanha ja sen juuret ulottuvat aina 4000 vuoden taakse asti. Nykyaikaisen jääpallon sanotaan olevan syntynyt Englannissa, jossa käytiin myös ensimmäinen jääpallo-ottelu vuonna 1875. Suomeen jääpallo on rantautunut Pietarista 1890-luvun lopulla viipurilaisen kauppiaan Otto Wächterin mukana. Suomen mestaruudesta on kilpailtu jo vuodesta 1908 alkaen ja ensimmäiset jääpallon maailmanmestaruuskisat pidettiin Helsingissä 1957.

Miksi aiemmin Suomen suosituimpana talvilajina tunnettu jääpallo ei ole säilyttänyt suosiotaan?

Yksi syy jääpallon suosion hiipumiseen on jääkiekon suuri suosio. Jääkiekkokaukaloiden huomattavasti huokeammat rakennuskustannukset ovat kannustaneet Suomessa jääkiekkokaukaloiden rakentamiseen suurien jääpallokenttien sijasta. Myös jääpallon pelaajilla suosiollinen harjoituskausi on Suomessakin lyhyt, sillä he pelaavat ulkokentillä. Jotta jääpallolaji olisi mahdollista säilyttää, olisi Suomessa rakennettava jääpallohalleja, kuten naapurimaissa on jo tehty. Esimerkiksi Ruotsissa ja Venäjällä jääpallohalleja on jo runsaasti ja niitä rakennetaan koko ajan lisää.

Jääpallon valoisampi tulevaisuus

Nykyään 16 joukkuetta pelaa Suomen jääpalloliiton peleissä. Jääpalloa koetetaan tarjota rehellisenä, suomalaisille hyvin soveltuvana joukkuelajina, jota on rehellistä harrastaa.

Näin listaa Urheilujournalismia Nyt! -lehti, joka on haastatellut Suomen jääpalloliiton puheenjohtajaa Kari Peuhkuria. Samassa artikkelissa Peuhkuri toteaa, että Ruotsin komeat jääpallohallit tuovat lajille uskottavuutta ja saattavat vaikuttaa myös lajin kiinnostavuuteen kotimaassa.

Jääpallolle uutta potkua antavat etenkin jääpallokoulut, joilla houkutellaan uuttaa sukupolvea lajin pariin. Myös jääpallo liikuntalajina koulussa toisi tietoisuutta lajista nuorten pariin. Lisäksi otteluista löytyy paljon tietoa netistä.

Koska jääpallo ei ole tällä hetkellä lajina yhtä suosittu, kuin esimerkiksi jääkiekko tai jalkapallo, on se hyvä kohde vedonlyönnille. Jääpallon vedonlyönnissä pyörivät mukavat kertoimet ja voitot, jotka ovatkin jo osuneet usean kohdalle! Käy asettamassa oma panoksesi mutkattomasti.